Trasversales
Carme Valls-Llobet

El desgovern de la fragilitat humana

Revista Trasversales número 16 enero 2010

Carme Valls-Llobet, Presidenta de Ciutadans pel Canvi




versión original en catalán (de la autora)

Més de 50.000 morts, centenars de milers de ferits amb futur incert, hospitals destruïts amb personal desapareguts. Milers de persones amb gana, sense casa i desesperades vaguen per la ciutat o aixequen barricades amb els mateixos morts, que haurien d’enterrar. El terratrèmol d’Haití ha convertit un dels països més pobres del món en un mar de desolació, i es constata que no hi ha cap estructura organitzativa governamental que pugui ordenar el caos i canalitzar les ajudes a la població civil. Les mateixes Nacions Unides, que intentaven pal·liar les deficiències governamentals, han quedat delmades per la força de la natura, i molts dels seus representants han mort o estan ferits.
Malgrat el treball de milers de cooperants, metges i metgesses que des de fa anys intenten ajudar la població haitiana, el país no ha aixecat cap i no tan sols per les catàstrofes naturals. Va ser el primer país del Carib a aconseguir la independència de França, però els cacics locals, ajudats per interessos estrangers, van continuar l’espoli de la població i del país. En lloc de posar barreres a les catàstrofes naturals per defensar la fragilitat humana, els successius governs es van constituir ells mateixos en la veritable catàstrofe que ha assolat el país. Quan els polítics ocupen el poder només per tenir-lo i no per gaudir de la possibilitat de PODER FER, alguna cosa per canviar la sort de la població que estan governant, s’instal·la el desgovern i la fragilitat humana es fa més vulnerable encara.
Assistim en molts nivells a l’exercici del desgovern en funció dels interessos particulars, electorals o partidistes en lloc de l’exercici del govern per ajudar al bé comú de la majoria i al respecte de les minories. Des de la confusió a casa nostra de l’organització del territori com una adequació de la governança per donar millors serveis a la comunitat, amb el fals debat de les vegueries com a repartiment de poder i no com a organització per poder fer més i millor, el fals abordatge de la llei electoral com a fórmula de repartir poder als Partits i no per donar Drets a la ciutadania, o les reticències a permetre l’autogestió de les pròpies infraestructures, no per governs jeràrquics, siguin autonòmics o estatals, sinó per la seva autogestió natural, única fórmula de fer-les més eficients, mantenint tant si com no el desgovern del centralisme burocràtic enfront de la major eficiència que suposaria el desenvolupament continuat d’un bon estat federal.
Els homes i dones primitius es van començar a organitzar en grups per ajudar-se i solidaritzar-se davant de les adversitats, es van agrupar i es van repartir les feines. Aquest és un dels embrions de la política. Fem política per organitzar-nos davant de les adversitats, i posar defenses al fronts en què som vulnerables. Per això no s’entén el posicionament de l’Ajuntament de Vic, que ha passat de ser un exemple d’integració de nouvinguts a l’anterior legislatura, a trencar el Pacte per la immigració, que instava a deixar fora de la lluita partidista l’abordatge del que alguns denominen, demagògicament, problema. No hem patit la immigració, hem fet servir els nous vinguts per fer les feines més baixes, mal pagades, i que no volia fer ningú. Ens han cuidat els fills i filles, i ens han netejat als avis i les àvies. Han recollit escombraries i han netejat les corts dels porcs necessàries per continuar fent les nostres botifarres. I ara que ja fa més d’un any que davalla l’entrada de nouvinguts perquè no hi ha feina, algunes persones d’un Ajuntament, ben segur que pressionades per plataformes xenòfobes, volen convertir en problema la via com l’empadronament que permetia donar cobertura al que ja existia en la realitat: no persones ilelegals, sinó gent que estava fent mil feines, mal pagades, i que fèiem veure que no existien, Davant de l’impuls de les economies emergents com la de la Xina i l’Índia, es calcula que Europa no podrà sobreviure si no aprèn a conviure amb trenta milions d’immigrants més. La natalitat a Catalunya ha disminuït, coincidint amb el primer any que ha davallat el nivell de la  immigració. I no s’hi val a fer la demagògia que els immigrants ens treuen serveis que “són nostres”. Són els que menys utilitzen la sanitat publica, perquè estan molt més sans, i han vingut els més forts, i amb els seus impostos ajuden també a pagar l’educació, dret que precisament l’anterior alcalde de Vic havia aconseguit que s’exercís amb proporcionalitat de tots els centres educatius del la ciutat. És molt fàcil desgovernar un país i una ciutat, amb un sol Ple es pot fer marxa enrere sobre la bona feina per integrar totes les fragilitats i totes les necessitats humanes. Només falta que els interessos generals quedin per sota dels interessos electoralistes i de la manca d’impuls per trobar decisions imaginatives i agosarades per governar la diversitat i la fragilitat humana, i el retrocés històric està assegurat.
Animem els representants legals i la ciutadania a reflexionar amb responsabilitat històrica els passos a donar, i animem també tota la ciutadania a demostrar la nostra solidaritat amb el poble d’Haití amb els múltiples comptes corrents que s’han obert [Llistat d’entitats que han obert comptes corrents d’emergència humanitària]. Abandonem la supèrbia i l’afany de poder al fons del calaix i posem-nos a fer feina.

versión en castellano (de Trasversales)

Más de 50.000 muertes, centenares de miles de heridos con futuro incierto, hospitales destruidos con su personal desaparecido. Miles de personas con hambre, sin casa y desesperadas vagan por la ciudad o levantan barricadas con los mismos cadáveres que habrían de enterrar. El terremoto dde Haití ha convertido uno de los países más pobres del mundo en un mar de desolación, y se constata que no hay ninguna estructura organizativa gubernamental que pueda ordenar el caos y canalizar las ayudas a la población civil. Las mismas Naciones Unidas, que intentaban paliar las deficiencias gubernamentales, han quedado diezmadas por la fuerza de la naturaleza y muchos de sus representantes han muerto o están heridos.
Pese al trabajo de miles de cooperantes, médicos y médicas que desde hace años intentan ayudar la población haitiana, el país no ha levantado cabeza, lo que no se debe sólo a las catástrofes naturales. Fue el primer país del Caribe en conseguir la independencia de Francia, pero los caciques locales, ayudados por intereses extranjeros, continuaron el expolio de la población y del país. En lugar de poner barreras a las catástrofes naturales en defensa de la fragilidad humana, los sucesivos gobiernos se constituyeron en la verdadera catástrofe que ha asolado el país. Cuando los políticos ocupan el poder sólo por tenerlo y no por disfrutar de la posibilidad de PODER HACER algo por cambiar la suerte de la población que están gobernando, se instala el desgobierno y la fragilidad humana se hace más vulnerable todavía.
Asistimos en muchos ámbitos al ejercicio del desgobierno en función de intereses particulares, electorales o partidistas, en vez de al ejercicio del gobierno para fomentar el bien común de la mayoría y el respecto de las minorías. Desde la confusión aquí, en Cataluña, entre la organización del territorio como adecuación de la gobernanza para dar mejores servicios a la comunidad, por un lado, y, por otro, el falso debate de las veguerías como reparto de poder y no como organización para poder hacer más y menor,  hasta el falso enfoque de la ley electoral como fórmula para repartir poder entre los partidos y no para dar derechos a la ciudadanía, pasando por las reticencias a permitir la autogestión de las infraestructuras, no por gobiernos jerárquicos, ya sean autonómicos o estatales, sino por su autogestión natural, única fórmula de hacerlas más eficientes, manteniendo de todas maneras el desgobierno del centralismo burocrático frente a la mayor eficiencia que supondría el desarrollo continuado de un buen estado federal.
Los hombres y las mujeres primitivos empezaron a organizarse en grupos para ayudarse y solidarizarse ante . Se agruparon y se repartieron las tareas. Ese es uno de los embriones de la política. Hacemos política para organizarnos ante las adversidades y colocar defensas allá donde somos vulnerables. Por esto no se entiende el posicionamiento del Ayuntamiento de Vic, que ha pasado de ser un ejemplo de integración de los recién llegados en la anterior legislatura a romper el Pacto por la inmigración, que instaba a dejar fuera de la lucha partidista la manera de abordar aquello que algunos, demagógicamente, denominan problema. No hemos sufrido a causa de la inmigración, por el contrario hemos usado a los recién llegados para hacer los trabajos peor considerados, mal pagados y que no quería hacer nadie. Han cuidado a nuestros hijos y a nuestras hijas, y han aseado a nuestros abuelos y a nuestras. Han recogido basura y han limpiado las pocilgas en las que están los cerdos necesarios para que podamos seguir haciendo nuestras butifarras. Y ahora que desde hace un año está bajando el número de inmigrantes porque no hay empleos, algunas personas de un Ayuntamiento, presionadas por plataformas xenófobas, quieren convertir en problema ese empadronamiento que permitía dar cobertura a lo ya existía como realidad: no personas ilegales, sino personas que estaban haciendo mil trabajos, mal pagadas y ante las que hacíamos ver que no existían, Ante el impulso de economías emergentes como las de China e India, se calcula que Europa no podrá sobrevivir si no aprende a convivir con treinta millones de inmigrantes más. La natalidad en Cataluña ha disminuido, coincidiendo con el primer año que ha disminuido la inmigración Y no vale hacer demagogia diciendo que los inmigrantes nos quitan servicios que “son nuestros”. Son los que menos utilizan la sanidad publica, porque están mucho más sanos y han venido los más fuertes, y con sus impuestos también ayudan a pagar la educación, derecho que precisamente el anterior alcalde de Vic había conseguido que se ejerciera con proporcionalidad en todos los centros educativos del la ciudad. Es muy fácil desgobernar un país y una ciudad, en un solo Pleno se puede dar marcha atrás todo el buen trabajo hecho para integrar todas las fragilidades y todas las necesidades humanas. Para que el retroceso histórico esté asegurado sólo falta que los intereses generales sean supeditados a los intereses electoralistas y que se imponga la ausencia de impulsos en búsqueda de decisiones imaginativas y audaces para gobernar la diversidad y la fragilidad humana.
Animamos a los representantes legales y a la ciudadanía para que reflexionemos con responsabilidad histórica sobre los pasos a dar. También animamos a toda la ciudadanía a demostrar nuestra solidaridad con el pueblo de Haití utilizando las múltiples cuentas de emergencia humanitaria que han sido abiertas [Listado de entidades que han abierto cuentas corrientes de emergencia]. Abandonemos en el fondo del cajón la soberbia y el afán de poder y pongámonos a trabajar.


Trasversales